Till dig som är en ny kristen (del 2)

Nu vill jag fortsätta skriva lite till dig som är ny i din tro på Jesus – och naturligtvis alla andra som vill känna sig lite ”nyfrälsta” igen. Om du inte har läst den första delen så finns den här: ”Till dig som är en ny kristen (del 1)”. Där tar jag upp de tre första punkterna i denna serie, och här kommer två till.

4. Du har tillgång till Guds Helige Ande! Som ny i tron på Jesus kan det vara lätt att tro att allt från och med nu kommer vara lätt och gå bra, men så är det inte riktigt. Budskapet om Jesus och mötet med honom är ju så fantastiskt, och förlåtelsen så total! Men vi lever fortfarande i en trasig värld, och vi har fortfarande en gammal syndig och självisk natur i oss som vill bråka med den nya natur vi fått av Gud. Dessutom – även om vi inte ska förstora detta – så finns det en djävul som vill fresta oss, lura oss och trycka ned oss. Jesus är alltid mycket större och starkare än allt detta, men det hindrar ju inte oss från att känna av brottningskampen.

En annan sak som det är lätt att börja tro är att man ska försöka övervinna sina dåliga sidor och de synder man kanske fortfarande brottas med i egen kraft. En vän till mig trodde att när han hade blivit frälst så skulle han aldrig mer synda igen – något som han ganska snart insåg var fel. Då är det lätt att man antingen börjar tvivla på att man verkligen blivit frälst (född på nytt) eller att man ger upp och tänker att inget har hänt. Eller så tänker man att man ska skärpa sig lite till och prestera sig fram till ”helighet” och ”förändring”. Något som inte heller fungerar särskilt bra. Gud har en annan lösning på de här problemen!

Det är här poängen i vad jag vill säga med denna punkt kommer in. Gud har gett varje Jesustroende människa tillgång till sin Helige Ande. Den Helige Ande är Gud själv som kommer till dig för att ge dig kraft och hjälpa dig, bland annat med de saker jag tagit upp här ovan. Jesus kallar Anden för ”Hjälparen”, helt enkelt därför att det är det han gör, och vi behöver hans hjälp. Du har tillgång till Andens hjälp i ditt liv.

Jag vill uppmuntra dig att be Anden om hjälp med det du brottas med i livet. Det du känner att du inte kan övervinna, det som får dig att tvivla, eller det som får dig att må dåligt ibland. Anden – som är en person du kan lära känna och som bor i ditt innersta från och med din pånyttfödelse till kristen – vill hjälpa dig. Han vill ge dig styrka att övervinna frestelserna och synderna – och han kommer att göra det om du ber honom om det och räknar med hans hjälp. Han vill ge dig svar på de frågor och funderingar du har. Ta en titt på följande Bibelord:

”Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag” (Fil 1:6). ”Därför, mina älskade, liksom ni alltid har varit lydiga, så arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara som när jag var hos er, utan ännu mycket mer nu när jag inte är hos er. Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske” (Fil 2:12-13). ”Så hjälper också Anden oss i vår svaghet…” (Rom 8:26). 

Alla de här Bibelställena talar om en Gud som vill vara en del av ditt liv för att förvandla dig till det bättre. En Gud som verkar i dig för att förverkliga sina goda syften och planer. En Gud som genom sin Ande ger dig av sin oändliga kraft, så att du inte behöver kämpa själv eller tro att du måste bli helig och mer lik Jesus i egen kraft. Låt Gud göra jobbet i dig! Låt den Helige Ande hjälpa dig, stötta dig, ge dig kraft, förvandla dig och befria dig från allt som inte behagar Gud i ditt liv. Låt den Helige Ande fylla dig till överflöd med sig själv och sin kraft. (Jag skriver mer om detta och om Anden på fler ställen på denna blogg, under kategorin ”Livet med den Helige Ande”).

En av hemligheterna i livet som kristen och lärjunge till Jesus är att inse att jag inte ska leva detta liv i egen kraft utan i hans Andes kraft. Men hur ”gör” jag då det? På två sätt. Först genom att tro på honom; tro som i att lita på, förtrösta på och anförtro sig åt. Det verk han har påbörjat i dig kommer han att slutföra. Ingenting är omöjligt för Gud! Sedan genom att kapitulera inför honom och överlåta sig till vad han vill göra. Ge upp alla försök till att klara av det här själv, och låta honom göra vad än han behöver göra i oss utan att försöka hjälpa till alltför mycket. Och det leder oss vidare till nästa punkt…

5. Att överlåta sig helt och hållet till Jesus är det bästa du kan göra! Att bli en kristen handlar delvis om att överlåta sitt liv till Gud, genom vad Jesus har gjort och sätta sin tillit till honom. Men det är också ett liv som fortsätter i överlåtelse till honom.

Istället för att bara fortsätta leva ditt liv som du alltid har gjort, med tron på Jesus som en liten extra bonus (vilket är att helt ha missuppfattat vad det egentligen handlar om), vill Gud att du ska kasta dig helt och fullt in i hans famn, helt och hållet in i hans vilja för ditt liv. Han har en plan för dig, och livet som kristen handlar mycket om att steg för steg upptäcka och stiga in i den planen, mer och mer hela tiden. Jesus kallar dig till att följa honom och låta honom leda dina steg.

Guds bästa för dig är det bästa för dig! I vårt uppror mot Gud tror vi att vi på något sätt själva vet vad som är bäst för oss, eller tror att lycka sitter i att kunna gå sin egen väg. Men Bibeln talar om att ”gå sin egen väg” bara leder oss vilse och bort från den fullkomliga glädje och tillfredsställelse som finns i Jesus. Låt upproret vara över; kapitulera inför Gud och ge dig hän åt att tillbe, älska, följa och lyda Jesus. Det är det bästa du kan bestämma dig för att göra – och helst så tidigt som möjligt i din vandring tillsammans med honom. Det blir bara jobbigt att försöka streta emot.

Vad kommer att vara värt något när du dör och kommer till himlen? Att du har levt för prylar, pengar, berömmelse eller andra saker som kommer att förbrukas och inte varar för evigt? Eller att du levt för honom som älskar dig och har gett sitt liv för dig, att du har levt ditt liv i hans vilja och för det som varar för evigt? Jesus uppmanar oss att inte söka skatter här på jorden utan de skatter som hör himmelriket till (Matt 6:19-21). Tänk att ditt liv kan få ha betydelse i evigheten. Att tänka på det kommer naturligtvis få konsekvenser för hur och vad du värderar och prioriterar, vad du lägger din energi och din tid på. Men jag säger inte detta för att göra det jobbigt för dig, utan för att peka på vad som är det bästa för dig, för evigt.

Jesus säger att den som vill följa honom måste förneka sig själv, det vill säga sitt ego och sina egna planer, och dö från sig själv för att följa honom (Luk 9:23). Det handlar om att ge sitt liv för att vinna ett mycket större och bättre liv – Jesu liv! Han säger att den som vill vara hans lärjunge måste älska honom över allt annat, till och med över sin familj och sitt eget liv (Luk 14:25-33). Han säger att vi måste vara beredda på att lämna allt för hans skull. Men låt mig avsluta med detta: När du överlåter dig till Jesus kommer du inse en sak, och det är att han redan har överlåtit allt sitt till dig, och det är inte lite. Det finns allt att vinna och ingenting (av verkligt värde) att förlora på att ge allt för Jesus. För att citera en missionär som blev dödad på grund av sin tro för många år sedan:

”Den är ingen dåre, som förlorar det han inte kan behålla för det han aldrig kan förlora.” 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *