Gud blir människa

Att Gud blir människa säger oerhört mycket om Gud.

Många religioner och livsåskådningar talar om gudar som antingen är opersonliga, otillgängliga och ”filosofiska” till sin natur eller alltför lika oss människor när det kommer till våra sämre sidor (se bara på ”dokusåporna” till mytologier som uppstått i många kulturer). Den ena är en slags ”gud” som måste hållas borta från det mänskliga för att inte bli korrumperad, det andra är ”gudar” som egentligen bara är en slags (fallna) människor med superkrafter.

Bibeln talar inte om en Gud som blir mindre Gud när han blir människa. Den talar om en Gud som visar vad det är att vara sann människa. En Gud som kliver ned till oss för att lyfta oss upp till sig själv.

Att Gud blir människa i Jesus Kristus är något oerhört stort. Förut har jag bara fokuserat på korset när jag presenterat evangeliet, nämnt uppståndelsen i förbifarten, och helt hoppat över inkarnationen (att ”Ordet blev kött”). Men mer och mer har jag börjat förstå det stora och avgörande med alltihopa! Och korsfästelsen hade bara varit en ”vanlig” korsfästelse, en bland tusentals, om det inte var för inkarnationen – och senare uppståndelsen från de döda.

Den Gud som skapat världen kliver in i världen han skapat och fortsätter att upprätthålla varje ögonblick. Den Gud som skapat människan (till sin avbild) blir själv människa, för att återföra oss till Gud och friköpa oss från syndens slaveri… Jesus kallas därför Immanuel = Gud med oss. Inte en frånvarande pappa i himlen, utan en närvarande Fader som kommer till oss i sin Son.

Jesu födelse är Frälsarens födelse. Vi firar frälsningen (räddningen, befrielsen)! Som ängeln sa: ”I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren.” (Lukas 2:11).

Om inte Gud blivit människa hade han inte kunnat bära vår synd i vårt ställe. Om inte Gud blivit människa hade det ”nya förbundet” som sluts mellan Gud och människa i Gudamänniskan Jesus Kristus inte varit ett obrytbart förbund. Om inte Gud blivit människa skulle vi vara förlorade för evigt.

Gud har blivit människa. Han är ”Gud med oss”; den synlige bilden av den Osynlige Guden. Han har burit vår synd. Han har dött för oss. Han har uppstått – som den Förste av alla människor som en dag ska uppstå till evigt liv! Genom Jesus kan vi få kontakt med Gud, förlåtelse för våra synder och evigt liv. Missa inte detta!

”Gud har gett oss evigt liv, och det livet är i hans Son. Den som har Sonen har livet. Den som inte har Guds Son har inte livet.” (1 Joh 5:11-12).

”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

När Gud blir människa visar han att vill ha kontakt med oss, att han vill vara med oss ”alla dagar intill tidsålderns slut”, att han verkligen älskar oss! Var och en som tror på Honom får uppleva detta.

När Gud är människa på jorden blir människor förvandlade där han går fram: förlåtna, helade, befriade, upprättade. När Gud som människa rör vid en oren blir han inte själv oren eller smutsig; tvärtom, heligheten och renheten sprider sig – den orene och utstötte blir ren och inkluderad! Detta är goda nyheter. Gud älskar syndare! (Låt Jesus röra vid dig. Bekänn ditt tillstånd och sätt ditt hopp och din förtröstan helt till honom och hans förmåga.)

Låt oss fira ”inkarnationen”, att Gud blivit människa. Låt oss fira frälsningen – och framförallt FRÄLSAREN! Det finns bara en, ”the One and Only” – Jesus Kristus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *