Frälsningens ”frukt”

Vad finns det för kännetecken på att man blivit vad Bibeln kallar ”född på nytt” (frälst/räddad/blivit en kristen)? Här följer fyra saker som Bibeln talar om som svar på den frågan. Observera dock att inget av detta är vad som gör dig/någon till en kristen, det är kännetecken på vad Bibeln säger kommer att hända om du blir en kristen (född på nytt av Guds Ande genom förtröstan på Jesus). Vad de dock visar är att Gud är verklig, och också frälsningen.

1. ”Omvändelsens frukt” (Luk 3:8); ”gärningar som hör till omvändelsen” (Apg 26:20). Omvändelsen i sig själv (metanoia = sinnesändring) handlar inte om att göra saker, utan om att vända sig till Gud – den enda som kan rädda, hela, befria och förvandla oss. Man blir räddad ”av nåd, genom tro”, inte genom något man gör, men när man blivit räddad/pånyttfödd så börjar Gud ett verk i en som får resultat: ”frukt”. Om ingen förändring alls skett (i riktning mot Gud och bort från synd) kan man fundera på om det skett något överhuvudtaget.

2. ”Herrens ord består för evigt. Detta är det ord som har förkunnats för er. […] Längta som nyfödda barn efter den rena andliga mjölken så att ni genom den växer upp till frälsning…” (hela sammanhanget: 1 Petr 1:23-2:3). Det andra tecknet är en längtan efter Guds Ord; precis som en nyfödd bebis skriker efter modersmjölken, så kommer den pånyttfödde människan att längta efter den ”andliga maten”, Guds Ord (Bibeln).

3. ”Vi vet att vi har gått över från döden till livet, eftersom vi älskar bröderna. Den som inte älskar är kvar i döden.” (1 Joh 3:14). Den gudomliga ”agape-kärleken” – den osjälviska, utgivande, uppoffrande kärleken som sätter andras bästa först – blir genom den Helige Ande utgjuten i våra hjärtan när vi föds på nytt (Rom 5:5). ”Vi kan älska därför att Han först älskat oss” (1 Joh 4:19).

4. ”… fåren följer honom eftersom de känner hans röst. Men en främling följer de inte utan flyr från honom, för de känner inte främlingars röst.” (Joh 10:4-5; se även 10:27). Man hör Jesu röst (på ett eller annat sätt). Jag kommer ihåg hur jag inte långt efter att jag blivit frälst upplevde hur Gud för första gången gjorde ett bibelord levande för mig när jag läste Bibeln, vilket jag gjort mycket även innan jag blev frälst men utan denna typ av upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *