Om bön (lyssna!)

I början av det här året upplevde jag att Gud gav mig en utmaning som har att göra med bön. Följande två Bibelord blev grunden för denna utmaning.

”En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: ”Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar.” (Lukas 11:1)

”Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Vi vet inte vad vi borde be om, men Anden själv vädjar för oss med suckar utan ord.” (Romarbrevet 8:26)

Det är två saker jag vill peka på utifrån dessa Bibelord. För det första: vi vet egentligen inte hur vi borde be. Något som för vissa är frustrerande och för andra är befriande (jag tillhör den senare kategorin). Ibland kan bön kännas tungt, som att det står ett stort berg i vägen när man ska börja, och ibland blir bön bara en massa ord som inte känns som att de har någon som helst betydelse. Hur i hela världen ska man göra? Paulus svarar: slappna av, det är egentligen ingen som vet hur det ska gå till. De som tycker detta är frustrerande ger upp här, men det finns ett annat sätt att tackla det hela – ett som befriar oss och för oss framåt, och det är detta som nästa punkt handlar om.

Vi kan få hjälp att be. Du kan som lärjungarna säga till Jesus: ”Lär mig att be”. Och precis som den andra versen säger vill den Helige Ande hjälpa dig i din svaghet, han vill vara med i din bön och ge dig de rätta orden (de du kanske inte hittar själv), han vill hjälpa dig över – eller upp på – det där ”berget” och ge dig en helt ny utsikt. Så, istället för att inte be bara för att du inte vet hur eller det känns jobbigt, anta utmaningen och låt Gud själv lära dig/hjälpa dig att be och umgås med honom i en daglig, personlig och intim relation!

Jag fortsätter att undervisa om detta i den ljudfil som du kan lyssna på här:

 

2 tankar kring ”Om bön (lyssna!)

 1. Barbro Eriksson

  Hej Simon !
  Skriver för att tacka för midsommaraftonens predikan med dig och den amerikanska pastorn. Vi fick en folder med Galatien brevet 5. Finns den bibelöversättningen tillgänglig för övriga delar av nya testamentet ?

  Med vänlig hälsning
  Barbro Eriksson

  Svara
  1. Simon Johansson Inläggsförfattare

   Hej Barbro!
   Ursäkta ett väldigt sent svar, men ja: ”The Message” på svenska finns översatt, hela Nya testamentet.
   //Simon

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *