Den Helige Ande som person

En av de mest fantastiska erfarenheterna i livet som en lärjunge till Jesus är att få lära känna den Helige Ande. Få lära känna, skriver jag, eftersom han är en person som vi verkligen kan få lära känna. För många är dock den Helige Ande bara en teori, ett vagt begrepp som man känner till men inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till, en flummig ”kraft”. Så har det varit för mig. Och så är det fortfarande till viss del – för jag har mycket kvar att lära, och jag vill lära mig mer, både om honom och av honom och med honom. Ingen kan ”fånga” den Helige Ande och sätta honom i en box. Ingen kan låsa fast honom i de teologiska ramar som vi ofta satt upp omkring honom för att just försöka begripa honom med våra intellekt. Men ändå kan vi få lära känna honom och umgås med honom, och på så sätt få en djupare kunskap än bara fakta och dogmer. Han är mer än så. Mycket mer.

”Mästarens, Jesus Kristus, underbara nåd, Guds översvallande kärlek och den heliga Andens innerliga vänskap vare med er alla.” (2 Korintierbrevet 13:13, The Message på svenska). 

Detta är en hälsning som heter duga! Guds kärlek – Jesu nåd – och Andens gemenskap; allt detta är tillgängligt och inom räckhåll för oss på grund av vad Jesus har gjort (objektivt), och genom vår tro på honom (subjektivt).

Hur relaterar då Gud Fadern, Sonen Jesus och den Helige Ande till varandra? På flera sätt, men ett av dem är att Anden hjälper oss att se Jesus (Joh 14:19), Jesus uppenbarar Fadern för oss (Matt 11:27), och Fadern är den som både Sonen och Anden utgår ifrån (Joh 16:28, Apg 2:33). Fadern är Källan till Livet, Livet är Jesus, och Anden är den ström av liv – eller ”levande vatten” som det ofta kallas i Bibeln – som flödar från Fadern, genom Jesus och ut i världen. Men vi ska inte krångla in oss i en massa teologiska utläggningar och begrepp nu. Jag vill presentera personen den Helige Ande för dig, så att du får en längtan efter att umgås med honom och därmed också ett fördjupat liv med Jesus.

”Den heliga Andens innerliga vänskap…” Jesus talade om Anden som vår Hjälpare (Joh 14:16, 26). Detta ord betyder även att han är vår Tröstare, Rådgivare, Förebedjare, Advokat, Förstärkning och Vapendragare. Han vill vara allt detta för dig. Han finns vid din sida för att ge dig den hjälp, de råd, den tröst och den kraft som du behöver för att följa Jesus och leva i Guds vilja. Utan den Helige Ande klarar vi inte av att leva som lärjungar till Jesus! Jag behöver dig Helige Ande – varje dag. 

Den Helige Ande är för oss kristna (som lever efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd) vad Jesus i sin fysiska person var för de 12 lärjungarna. Fadern har sänt Anden – Hjälparen – i Jesu namn, för att representera honom och verka i hans ställe (se Joh 14:26 i ”The Amplified Bible”). Därför säger Jesus att det är bättre för oss att han är i himlen och Anden är på jorden, eftersom Anden inte är begränsad av tid och rum på det sätt som Jesus i sin fysiska kropp var (Joh 16:7). Anden vill bo i människors liv – och är det som kan göra hela skillnaden mellan torr och tråkig ”söndagskristendom” och levande, verklig Nytestamentlig kristen tro… När vi förstår att Anden vill bo i oss, och verka genom oss, så förändras allt. Om du är en pånyttfödd Jesustroende så bor han redan i dig (även om du inte visste det förrän nu) – men det finns mer att få även då. (Det kommer vi in på mer om i senare inlägg, men nu ska vi fokusera på vem han egentligen är.)

Den Helige Ande är mångsidig och har många djup. Det går inte att täcka in alla hans olika egenskaper och attribut i ett blogginlägg, men här kommer några saker som Bibeln säger att han är, och jag låter dem tala för sig själva:

Vishetens och uppenbarelsens Ande. Kunskapens och förståndets Ande. Styrkans och kraftens Ande. Gudsfruktans Ande. Bönens och nådens Ande. Kärlekens Ande. 

Jesu Ande. Helighetens Ande. Livets Ande. Barnaskapets Ande. Härlighetens Ande. 

Glädjens Ande. Trons Ande. Fridens Ande. Självbehärskningens Ande. Frimodighetens Ande. Förkrosselsens Ande. Villighetens Ande. 

Alla de här sakerna är egenskaper som den Helige Ande har, men det är också egenskaper han kan hjälpa dig med eller till och med föra in i ditt liv när du ber honom om det. När Anden bakar in sin egen natur i dig kallar Bibeln det för ”Andens frukt” och det står om denna frukt (resultat av Andens bearbetning i dig) i Galaterbrevet 5:22-23. Han är sänd till dig för att göra din karaktär mer lik Kristi egen karaktär. Du behöver dock samarbeta med honom för att detta ska hända, inte riva ned frukten från trädet eller förgifta rötterna med bitterhet.

Som med mycket annat i livet med Gud gäller den enkla principen: ”Be och du ska få. Sök och du ska finna. Bulta och dörren skall öppnas.” Du kan tala med den Helige Ande och be honom hjälpa dig med det du behöver hjälp med (vilket förmodligen är det mesta, om vi ska vara ärliga). Han är din Lärare, som ska lära dig ”hela sanningen” och påminna dig om vad Jesus sagt och gjort.

Den Helige Ande är ödmjuk och inte på något sätt påträngande. Tvärtom så är det snarare så att vi ofta tränger undan honom och inte ger honom utrymme i våra liv (och församlingar). ”Bedröva in den Helige Ande”, säger Paulus, och den uppmaningen måste vi ta på allvar, annars riskerar vi att förlora det som Anden är sänd till oss för att göra. Han beskrivs som en duva i Bibeln, och en duva bör man handskas varsamt och ömsint med. Han bedrövas när vi låter vårt ”kött” – den syndiga och själviska naturen vi har – få fritt utlopp. När vi bråkar, skvallrar, skryter, ljuger, är osams med varandra och annat sådant. Då drar sig Anden tillbaka och låter oss hålla på bäst vi vill, men han är inte glad över det. Vi behöver därför också ödmjukhet för att kunna lära känna Anden och ta till oss det som han vill göra. Vi behöver böja oss inför Gud och låta vårt ”kött” vara stilla. Då ger vi den Helige Ande mer utrymme och större chans att verka i våra liv. När han talar till oss gör han det oftast med en väldigt stilla röst i vårt innersta – där han bor. För att vi ska kunna lära oss att känna igen hans röst behöver vi stilla oss inför Gud och umgås med honom i vår ensamhet – i alla fall till en början.

Samtidigt som Anden är stillsam och gentlemannamässig står han för den starkaste kraft som finns i detta universum (och alla andra också om det nu finns några fler). Det finns ingen starkare kraft eller mäktigare ande än den Helige Ande! Vem tror ni det var som genomförde ”Big Bang” när Faderns befallning gick ut om att skapa världen? ”Varde ljus!” Det var den Helige Ande. När han kom över de första kristna på den första pingstdagen efter att Jesus dött och uppstått så kom han som en mäktig stormvind och fyllde hela huset där de satt (Apg 2:1-4). Han uppenbarade sig som vind och eld, och lärjungarna fylldes av så mycket kraft, kärlek och glädje att de högljutt började prisa Gud och tala nya språk på ett övernaturligt sätt. Anden flödade över i deras liv så starkt att det skvätte på människorna omkring dem – något som resulterade i att 3000 människor började tro på Jesus den dagen.

Den Helige Ande gör livet tillsammans med Jesus verkligt och på riktigt för oss. Gud har aldrig tänkt att vi ska ”vara kristna” i egen kraft, utan i hans kraft, som vi får del av genom Anden. Anden som bor i dig om du tror på och har tagit emot Jesus. Anden som vill fylla dig till överflöd med sin närvaro, kraft, kärlek och glädje – så att andra också kan bli berörda. Anden som är en person som du kan få umgås med och lära känna. Du kan börja redan nu. ”Hej Helige Ande, jag vill prata lite med dig…” 

Jag kan lova dig att han har väntat på dig. Han väntar på att du ska vänta på honom. Det är så det funkar, livet tillsammans med den Helige Ande – världens bästa kompis!

4 tankar kring ”Den Helige Ande som person

 1. Ida Granström Pettersson

  Jag vill prata med en ande för att få reda på om jag kommer Kunna fara till Grekland i augusti .

  Svara
  1. Simon Johansson Inläggsförfattare

   Då föreslår jag att du pratar med Gud genom att be till honom (samma sak som att prata med Gud). Jag rekommenderar ingen att ta kontakt med andar (ej heller via medium eller liknande). Men bön fungerar, och Gud älskar när vi umgås med honom! :)

   Svara
 2. Tina

  Hur kan jag verkligen veta om jag är förlåten av den heliga anden?? jag är rädd att jag råkat gjort den oförlåtliga synden!!! det grämer mig hela tiden och jag har sån ångest. allt detta började efter jag läste om att om man säger nåt till den heliga anden så blir man aldrig förlåten, DÅ helt plötsligt började det komma upp massa dumma saker i huvudet jag inte kunde stoppa, det var allt löjligt , möjligt och omöjligt som sas….minns bara en sa och det var att ”jag” sa i mina tankar att den heliga anden var en ”Bokhylla” (jaa det är faktiskt sant) hur sjutton kan det det ha kommit upp i mitt huvud?? på detta måste jag berätta att jag var vid detta tillstånd demoniskt possessed(vet nu varför jag var/är det) så jag vet ärligt talat inte mer vad eller om jag sa nåt mer om den heliga anden, sen kom det nu igen när jag höll på be till Jesus så bara kom det upp massa snuskiga saker om den heliga anden som jag inte kunde stoppa, fick sluta be till slut. jag har verkligen bett om förlåtelse o nåd för detta, men hur ska jag veta OM jag är förlåten??? Detta får mig få sån ångest att jag knappt klarar leva med det. kan nån snäll ge mig nåt bra snällt svar, jag accepterar inga hån eller nån som säger jag är psyksjuk osv mm, för det vet jag att jag inte är. så snälla ni som brukar gilla att håna och kränka på såna här sidor…låt mig vara! Jätte tacksam för svar och att min mailadress inte lämnas ut här så man ser mitt fullständiga namn tack! Gud välsigne er !

  Svara
  1. Simon Johansson Inläggsförfattare

   Hej Tina!
   Var inte orolig över de här sakerna. Jag vill råda dig att ta kontakt med någon själavårdare i en församling i närheten av där du bor som du kan prata med och få förbön. Att häda den Helige Ande handlar antingen om att tillskriva Anden djävulens verk, eller om att förhärda sig så mycket mot Andens dragning till Kristus att man stänger sig själv ute för förlåtelsen. Det du beskriver låter mer som när djävulen först anklagar oss och sedan ger oss tankar som förstärker denna känsla; eller en slags oro som hamnat i en ”ond cirkel” och därmed förstärks hela tiden. Lita på Guds godhet.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *