”Bli rik! Bli kåt! Bli frälst!”

En bok med denna titel sprang jag på när jag förberedde en PowerPoint-presentation till en predikan för flera år sedan. Det är en bok om allt man ska hinna göra, år för år, innan man dör 100 år gammal. Jag har inte läst den och tänker inte göra det heller. Det känns som en typisk ”bara-för-att-bok” som bara finns till för att författaren vill tjäna pengar och vet att smörja säljer; en sån där bok man köper i present till någon släkting man måste köpa något till men inte vet vad; en pärm som blir stående i bokhyllan eller hängs i ett snöre på toaletten…

Dessutom har jag inte någon lust att gå igenom en snaskig skilsmässa när jag är 46 år gammal, vilket boken ”tipsar” om. ”Snaskig skilsmässa”. Hmpf. De två orden går inte riktigt ihop. Bli rik och bli kåt däremot, det vill väl alla människor? (Kanske inte Moder Theresa, eller?). I alla fall är det så vi ofta tänker i vårt materiella samhälle, som ”älskar njutningar mer än Gud” (2 Tim 3:4), och oftast inte tänker på konsekvenserna av vårt jagande efter rikedom.

Men till det här med att bli frälst. ”Bli frälst!” Är det något man betar av som en sak i mängden? ”Yes, nu har jag lyckats blivit frälst också, bara 76 punkter kvar att pricka av…” Eller?

Frälsningen är inget alternativ. Egentligen. Det är inte en bonus eller en extra krydda på livet. Även om det tyvärr finns vissa kristna som verkar behandla sin frälsning på det viset. Jag är inte ens riktigt säker på att sådana kristna verkligen är frälsta, eller om de bara hänger med i kulturen och lärt sig ”kristianesiskan” utantill. Verklig frälsning är förvandling! Inifrån och ut. När Jesus flyttar in i ditt liv så gör han det på riktigt – till 110 %, inte halvdant. Du blir fylld av Guds villkorslösa och odrägligt generösa kärlek! Dina synder tvättas bort och samvetet lättas. Ditt gamla liv spikas fast på korset tillsammans med Jesus och du får ett nytt inre liv som inte kan förstöras eller smutsas ner – ett evigt liv! Du blir ett med Jesus Kristus, Guds älskade Son, och Gud själv tar sin boning i dig. Du får leva för hans ära. Wow!

En sån händelse går man inte förbi med en axelryckning. Det är inte en sak i mängden. ”Bli rik! Bli kåt! Bli frälst!” Nja…

Att bli frälst är att bli verkligt rik på vad livet har att erbjuda, och förälskelsen i Jesus är bättre än någon orgasm. (Jag hoppas att inte någon anständig frikyrkotant sätter löständerna i halsen nu. Jag ber i så fall om ursäkt för ordvalet – jag älskar er, härliga frikyrkotanter).

BLI FRÄLST! Javisst! Då får du allt på köpet. Allt du verkligen behöver alltså. Allt du innerst inne söker efter. Allt du är skapad för. Skilsmässa när du är 46 hänger inte med i paketet. Och död när du är 100 kan du glömma… Här snackar vi evigt liv!

Syndens lön är döden står det i Bibeln. Helvetet är på riktigt. Himlen med, fast ännu mera. Att bli frälst är på fullaste allvar. Något som det är värt att tänka igenom ordentligt. Tänk om vi som tror på Jesus har rätt? Tänk om Gud älskar dig så mycket att han gav sin Ende Son för att dö på ett kors för dina synder och uppstå till livet igen efter tre dagar?

Det fantastiska är inte att vi får välja om vi vill leva i gemenskap med Gud eller inte. Vem skulle vilja välja något annat om man bara får se och förstå vad det innebär? Nej, det fantastiska är att Gud har valt att vilja ha gemenskap med dig och mig! Trots att vi är syndare. Trots att vi är upproriska. Trots att vi tror att allt handlar om oss när det egentligen handlar om Honom.

Frälsningen är inget alternativ. Egentligen. Ändå får du välja, och ingen annan kommer göra det åt dig. Gud har redan gjort sitt val: Han vill ha dig i sin familj till varje pris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *